Forstoppelse etter operasjon

Forstoppelse etter operasjon eller postoperativ forstoppelse oppstår på grunn av operativt traume og effekten av anestesi i kroppen. Etter en operasjon er alle muskelgrupper i kroppen inkludert de i tarmene blitt svekket. Det kan ta noe tid før alle prosessene i kroppen kommer tilbake til normalen.

Forstoppelse etter operasjon er svært vanlig, men dette gjør det ikke til en mindre ubehagelig opplevelse. I de fleste tilfeller opplever mennesker en trekkfølelse i magen som er et av symptomene på forstoppelse etter operasjon. Ganske ofte vil tarmatoni oppstå på grunn av anestesien. Det er mindre vanlig at forstoppelse oppstår etter operasjon på grunn av en feil i galleblæren og fordøyelseskanalen.

Vanligvis begynner behandlingen av forstoppelse etter en operasjon med et sjenerøst inntak av vann og bruk av avføringsmidler som er foreskrevet av en lege, men det anbefales å unngå å bruke medisiner så mye som mulig.

Så snart du får muligheten til å bevege deg på egen hånd bør du bevege deg så mye som mulig siden langvarig stillstand kan føre til komplikasjoner.

En balansert diett er like viktig som inntak av vann og fysisk aktivitet.

Forstoppelse etter keisersnitt

Keisersnitt er en type operasjon hvor mange kvinner kan oppleve symptomer forbundet med forstoppelse. Forstoppelse etter fødsel med keisersnitt er svært vanlig og skjer med mange kvinner noe som er en grunn til at det ikke bør oppleves flaut.

Forstoppelse etter fødsel med keisersnitt kan ha flere årsaker som for eksempel:

 • Drastiske hormonelle forandringer.
 • Svekket og strukkede magemuskler.
 • Trykk på livmoren.
 • Endret plassering av tarmen under graviditet og dens gradvise overgang til den vanlige plassen.
 • Frykt for å belaste på grunn av sting
 • Irrasjonelt valgt diett.
 • Psykologisk stress.

Et balansert kosthold og et økt vanninntak vil bidra til å håndtere forstoppelse.

Forstoppelse etter fødsel med keisersnitt er et ubehagelig problem, men likevel en håndterlig et. Hvis alle anbefalingene som er gitt av en lege følges nøye, bør det ikke ta lang tid før du merker en bedring.

Forberedelse før operasjon

Riktig forberedelse før en operasjon, samt streng overholdelse av reglene for påfølgende postoperativ diett, er avgjørende for helsen til en pasient som forbereder seg på en operasjon.

Forberedelse er nøkkelen. Grundig forberedelse av pasienten før en operasjon påvirker til en stor grad bedøvelsen og operasjonen i seg selv. Dette kan i betydelig grad redusere risikoen for skadevirkninger under og etter operasjonen.

En av måtene å forberede seg før en operasjon er å spørre legen din spørsmål som vil hjelpe deg med å finne og vurdere alle fordeler og ulemper. Nedenfor listes det opp noen vanlige spørsmål som du kan spørre legen din:

 • Når vil du være i stand til å bevege seg?
 • Hvilke komplikasjoner kan oppstå under og etter operasjonen?
 • Hvilke medisiner vil være nødvendig?
 • Vil denne typen medisiner føre til forstoppelse?
 • Er det mulige bivirkninger og risikoer?
 • Vil det være noen støttende behandling i tilfelle av komplikasjoner?

For å oppsummere er en grundig forberedelse før en operasjon en viktig forutsetning for en god respons på anestesi og rask postoperative bedring uten komplikasjoner og ubehagelige bivirkninger.